Tech

Digital signage is de nieuwe manier van communiceren

letters digital signage

Dit artikel gaat over digital signage. Voordat we het daar over gaan hebben, leggen we eerst uit wat signage is. Vervolgens concentreren we ons op het gebruik van signage voor narrowcasting. Wat is dat en welke technologie wordt daarvoor gebruikt.

Wat is signage

De term signage bevat het Engelse woord sign. Dat heeft een aantal vertalingen in het Nederlands, maar in deze context zijn bord, uithangbord en gevelplaat het best passend. Ze zijn voor het uitdragen van een boodschap. Dat kan van alles zijn, bijvoorbeeld een reclameboodschap, maar bijvoorbeeld ook bewegwijzering. De omvang van het bord/gevelplaat loopt sterk uiteen. De boodschap valt niet eenvoudig te wijzigen, want doorgaans wordt die geschilderd, bedrukt of in de vorm van verlichting geuit of uit een materiaal gesneden.

Digital signage

Het kan echter prettig zijn, als de boodschap relatief eenvoudig kan worden gewijzigd. Dan komt de elektronische technologie om de hoek kijken, zoals platte digitale beeldschermen. Zo komen we bij de titel van deze paragraaf, namelijk het gebruik van digitale beeldschermen voor het overdragen van boodschappen. Die technologie wordt onder meer gebruikt voor marketing. Er kunnen daarmee boodschappen meer gericht worden uitgedragen. Dat wordt narrowcasting genoemd.

Narrowcasting

We praten hier over wat van origine een marketingterm is. Het houdt in dat men een boodschap richt op een bepaalde doelgroep. Bijvoorbeeld aan aankomende reizigers kan in de aankomsthal van een vliegveld met een scherm een hotel worden gepromoot of een autoverhuurbedrijf. De bedoeling daarachter is de reizigers die nog geen reserveringen hebben gemaakt, over te halen om gebruik te maken van de getoonde bedrijven. Een telefoonnummer mag dan ook zeker niet ontbreken. De boodschap is doorgaans niet alleen informatief, maar probeert ook mensen te prikkelen tot een bepaalde actie.

Technologie

De eerder genoemde platte beeldschermen zijn het zichtbare deel van een narrowcasting systeem. Je kunt die in veel formaten krijgen. Voor het tonen van het menu van de dag, hoeft aan de buitenkant van een restaurant niet bepaald een megascherm te worden gebruikt. Maar in andere gevallen kan dat wel wenselijk zijn. Voor een heel groot scherm of een samenstel van kleinere beeldschermen die samen een beeld weergeven, wordt de term videowall gebruikt. De videobeelden worden naar een scherm gestuurd door een zogenoemde player, die meestal speciaal voor die functie wordt gemaakt. Bij een narrowcasting scherm kan al een player zijn ingebouwd. Met specifieke software kunnen boodschappen betrekkelijk eenvoudig worden gemaakt en naar players gestuurd. Dat laatste kan op diverse manieren, inclusief met wifi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *