Tech

De werkwijze van pneumatische ventielen

Pneumatische ventielen zijn een onderdeel van een reeks componenten die verantwoordelijk zijn voor het regelen van de druk, snelheid en hoeveelheid lucht terwijl deze door een pneumatische cilinder systeem beweegt. Pneumatische systemen, die afhankelijk zijn van de kracht van perslucht om vermogen over te brengen, zijn te vinden in talloze industriële toepassingen; van pneumatisch aangedreven elektrisch gereedschap tot dieselmotoren. Op basis van de componenten binnen een bepaalde toepassing en het type pneumatisch systeem dat wordt gebruikt, kan één van de 2 meest gebruikte soorten pneumatische ventielen in het hart van het apparaat worden teruggevonden.

In dit artikel worden deze 2 meest voorkomende typen pneumatische ventielen die in de industrie worden gebruikt besproken. Door middel van een onderscheid te maken tussen deze twee, zal het helpen een beter begrip van pneumatische ventielen en hun werkwijze te krijgen. 

 

De gebruikscontext van een pneumatisch ventiel

De term pneumatisch ventiel heeft over het algemeen twee verschillende gebruikscontexten die enige uitleg behoeven. In de eerste context is een pneumatische ventiel een apparaat dat wordt gebruikt om de luchtstroom (of een ander intern gas) in een pneumatisch systeem te regelen of te moduleren. Ze doen dit door de lucht of het gas door de doorgangen naar buizen, pijpen of apparaten in een geautomatiseerd pneumatisch systeem te regelen. Het bedieningscomponent die ervoor zorgt dat het pneumatische ventiel opent of sluit, kan op verschillende manieren worden bereikt. Handmatig, elektrisch, via een solenoïde of gemotoriseerde actuator of via een pneumatisch systeem. 

In de tweede context wordt lucht gebruikt als regelmechanisme op het ventiel, maar het medium dat door de ventiel-poorten zelf stroomt is iets anders dan lucht. Denk hierbij vooral aan water, olie of een andere soort vloeistof. De lucht dient als het controlemiddel en wordt door een pneumatische actuator geleid om de stroom naar behoefte te openen, te sluiten of te moduleren. Deze ventielen worden daarom ook wel pneumatisch bediende ventielen genoemd.

Om het nog eens samen te vatten; In de eerste context wordt de lucht dus zelf gecontroleerd. In de tweede context wordt iets anders dan lucht gecontroleerd, maar het controlemechanisme zelf is lucht. 

Meer weten over pneumatische ventielen? Kijk dan eens op Festo.nl

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *