Tech

Trillingen meten: wat heb je nodig?

Iedereen die in de bouw werkt weet wel dat trillingen erg gevaarlijk kunnen zijn wanneer ze bepaalde waardes overschrijden. Zo kunnen trillingen een gevaar zijn voor het gebouw zelf (SBR-A) maar ook voor de mensen die zich in het gebouw bevinden (SBR-B). Het is dus ook belangrijk om deze trillingen goed te meten en te analyseren om de gevaren te voorkomen. Het meten van deze trillingen is echter best moeilijk en heeft veel training nodig. Ook heb je de juiste apparaten nodig om de metingen te kunnen doen, maar welke apparaten zijn dit precies?

 

Trillingsmeter

Om te beginnen heb je natuurlijk een trillingsmeter nodig om te trillingen te kunnen meten. Een trillingsmeter voor in de bouw is een investering die het zeker waard is. Echter is het wel belangrijk dat je de juiste meter kiest, aangezien elke meter goed is om andere problemen te herkennen. Zo is het dus belangrijk om te kijken naar de frequenties die de meter kan meten. Hiernaast is het ook belangrijk om te kijken of de meter een goede filter heeft en ten slotte is het ook fijn om een meter te kiezen die lang meegaat, aangezien er veel momenten in de bouw zijn waar je geen toegang hebt tot stroom.

 

Analysetools

Wanneer je de metingen hebt gedaan met de trillingsmeter, dan is het tijd om de resultaten te analyseren. Om dit te kunnen doen is er verschillende software en platformen. Met deze analysetools kan je eenvoudig en snel alle problemen ontdekken die er mogelijk zijn. De problemen kunnen eenvoudig worden herkend door de data die verzameld is over de afgelopen jaren. Hierdoor kunnen situaties die in het verleden plaatsvonden eenvoudig worden voorkomen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *